Onze honden
Onze hondjes zijn onderdeel van ons gezin. Ze liggen lekker bij ons op de bank en gaan graag mee op stap. We zijn gezegend met een mooie boerderij waar we voldoende ruimte hebben en waar onze hondjes lekker kunnen spelen. In ons eigen bosje spelen ze graag maar ze gaan ook graag met de auto mee naar een strandje of elders.
Voor onze pupjes hebben we een apart speelveldje met een schommel, balansbord, waterbak etc. Zo wennen ze aan nieuwe dingen en kunnen ze veilig spelen. Als de pups oud genoeg zijn om achter me aan te lopen gaan ze paar keer per dag mee naar ons bosje. Voor een pupje met zijn korte pootjes is dit een flinke wandeling en doen ze een hoop nieuwe indrukken op. We wennen de pups aan andere dieren zoals katten, paarden, kippen etc.
GEZONDHEID
Al onze hondjes worden uitvoerig getest op gezondheid. Zo wordt er o.a. getest op Patella Luxatie, foto's gemaakt van heupen/ellebogen en rug en vult de dierenarts de gezondheidscheck in voordat ze papa of mama gaan worden. Tevens voldoen al onze honden aan de CFR die gesteld is door de overheid.
Bij al onze honden wordt een DNA onderzoek (voorheen MyDogDNA en nu Embark) gedaan naar zo'n 250 verschillende aandoeningen. Tevens wordt er gekeken hoe hoog de genetische diversiteit is, wilt u meer weten over genetische diversiteit? WIJ fokken alleen met ouderdieren die vrij zijn van erfelijke aandoeningen.
KLIK HIER
FOKKEN / WETGEVING
De afgelopen jaren heb ik diverse fokkers mogen helpen om verder te komen in de fokkerij.
Vanaf 2023 zal ik mijn reuen niet meer beschikbaar stellen in de fokkerij voor teefjes (van Nederlandse fokkers) met een CFR van minder dan 0.2. Onderaan deze pagina kunt u een afbeelding zien hoe de CFR berekend wordt.
Per 24-08-2023 is er een totaalverbod voor honden met een CFR lager dan 0.3. Dit houdt in dat Nederlandse fokkers alleen maar in aanmerking kunnen komen voor een dekking indien hun teefje voldoet aan de gestelde criteria.
Zoals een aantal mensen weten hou ik me al een aantal jaren bezig met Outcross. Sinds eind 2021 gebruik ik zelf geen ouderdieren meer met een CFR van minder dan 0.2. De meeste ouderdieren voldoen beide aan de wettelijke criteria van een CFR >0.3. Ik ben erg enthousiast over deze nakomelingen.
Wat me opgevallen is, is dat er bij een lagere CFR vaak één of meerdere pups toch een terugslag hebben. Nu moet je uiteraard eerst deze kruisingen maken voordat je verder kunt maar ik denk dat we als fokkers voldoende tijd gehad hebben.
KARAKTER
De Retromopsen zijn levendige hondjes die graag dingen met je ondernemen. Ze kunnen ook heerlijk de hele dag doorbrengen in hun mandje of lekker bij je op de bank. Ze zijn leergierig en alert en doen alles voor wat lekkers. Misschien zou je door de naam Retro 'mopsen' vermoeden dat ze veel op een mopshond lijken maar dit is niet geheel waar. Qua karakter zijn ze echt anders. Ik vraag me wel eens af of we daadwerkelijk weten hoe het karakter is van een mops. Door een vernauwde luchtpijp zijn ze niet zo actief, ze houden zich rustig. Uiteraard willen wij dat een hondje zich fijn voelt en in staat is om te kunnen rennen, ook na een speelpartij niet een paar uur moet bijkomen maar nog steeds een rondje bos met je kan maken. We hebben van onze mopshonden en retromopsen het inteeltpercentage laten bepalen. We zagen dat de mopshonden hele hoge inteeltwaarden hadden (erger dan een broer / zus combinatie) en de retromopshonden zeer lage waarden hebben. Dit komt door het Outcrossen. Hierdoor zijn de retromopsjes ook actiever.
Retromopshondjes proberen als ze 2 weken oud zijn al rond te lopen en te spelen met nestgenootjes. Dit zegt iets over hun vitaliteit en dat zie je terug in gedrag.
Verder is een goede socialisatie erg belangrijk (dat is het voor iedere hond) en bepaalt de opvoeding uiteindelijk hoe een hondje zich gedraagt.
Het is dan ook van belang dat u een hondje koopt bij een fokker die met de pups verschillende dingen onderneemt. De eerste maanden is het met een pup in huis flink aanpoten. De pup moet alles geleerd worden, zindelijk gemaakt worden en alles leren wat wij 'gewoon' vinden. Dit hoeft niet in een maandje gerealiseerd te worden. Neem hiervoor rustig de tijd en steun de pup waar nodig.
Hieronder een voorbeeld van een luchtpijp van een mopshond en retromopshond. Misschien kunt u, aan de hand van de foto's, zich voorstellen wat de verschillen zijn in gedrag als je de ene of andere luchtpijp hebt. De luchtpijp is het zwarte 'slangetje' dat u in het 'midden' van links naar rechts ziet gaan.
Links de foto van een mopshond, rechts is een röntgenfoto van een retromopshond.
Verder wonen er nog wat oudere (retro)mopsjes bij ons en het fort wordt bewaakt door onze X Dobermann Djazzy.