Dexterous Rascals Retromopsen
 

Hieronder vindt u een nieuwsoverzicht over publicaties omtrent fokken met kortsnuitige honden.
Sinds 2014 is het verboden in Nederland om met raszuivere mopsen te fokken, indien beide ouderdieren raszuivere mophonden zijn. Sinds 2019 zijn er handhavingscriteria opgesteld. Het is momenteel nog toegestaan om met 1 raszuivere mopshond te fokken mits het andere ouderdier voldoet aan de gestelde criteria.
Ik gebruik per eind 2021 geen raszuivere mophonden meer omdat ik merkte dat er toch pups in het nest zitten die wat nauwere neusgaten en/of een kortere snuit hebben. Je gunt tenslotte iedere hond een goede ademhaling!

24-08-2023
Vandaag, 24 Augustus 2023, is er een beleidsregel in de Staatscourant gepubliceerd waarin de zes criteria uit het rapport "Fokken met kortsnuitige honden" zijn opgenomen.
Deze regels gaan, voor zover nog niet van kracht, per direct in.
De uitzondering met betrekking tot outcross komt te vervallen.

Dit betekent dat alle honden met een relatieve snuitlengte van <0.3 onmiddelijk uitgesloten zijn van de fokkerij. Fokkers van extreem kortsnuitige rassen hebben dus niet langer de mogelijkheid om honden met een gezondere schedelvorm in te kruisen.
De gevolgen voor een flink aantal rassen zijn groot. Er zijn rassen, zoals de Mopshond, waarin geen honden voorkomen met een snuit die voldoende lang is. De Nederlandse fokkerij van deze rassen is dus volledig verboden.

Er zijn daarnaast erg veel rassen waarbinnen veel exemplaren zijn die een te korte snuit hebben. Denk hierbij o.a. aan de Boxer en de Bordeaudog. Met deze honden mag dus niet meer gefokt worden, waardoor de fokpopulatie ernstig verkleind zal worden. Fokkers hebben vier jaar de tijd gekregen van de minister om ervoor te zorgen dat hun honden aan de regels voldoen. Voor fokkers die deze kans niet met beide handen hebben aangegrepen valt nu definitief het doek.

Klik hier voor een uitleg van de Rijksoverheid over het fokverbod van alle honden met een CFR <0.3


20-01-2023: Het officiële artikel van de overheid waarin staat dat de minister een houd- en vertoningsverbod in gaat voeren, dit houdt automatisch in dat er dan ook een import en handelsverbod is.

20-01-2023: Artikel van Dier & Recht met de aankondiging dat de minister een houdverbod gaat invoeren voor kortsnuitige honden.

2022: Super goede uitleg van DierenpraatTV waar ik aan mee mocht werken om uit te leggen waarom een hondje met hele korte snuit niet grappig of schattig is. Klik hier om deze uitzending te bekijken.

aug 2022: LICG uitleg over aanschaf van een kortsnuitige hond.

29-08-2022: Artikel van dierenartsen over hun zienswijze betreft fokken met kortsnuitige honden.

23-08-2022: Hart van Nederland kwam voor een interview over de fokkerij van retromopsen en het fokverbod.

20-05-2022: Hart van Nederland komt met een uitzending waar een handelsverbod voor kortsnuitige honden belangrijk kan zijn

29-01-2022: Artikel Dier & Recht over illegale fokkerij in Nederland. Klik hier om dit artikel te lezen.

Mei 2019: Waar wordt door de NVWA op gelet tijdens een controle? Klik hier voor een uitleg.

18-03-2019: Artikel over Dogzine en het verbod op het fokken met kortsnuitige honden.

18-03-2019: Link naar het document van de overheid met de regelgeving omtrent fokken met kortsnuitige honden